Νέα

ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΑΝΙΜΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Πρόγραμμα εκδρομής Kομοτηνή, Βιστωνίδα, Πόρτο ΛάγοςΗ πρώτη εκδρομή της ΑΝΙΜΑ για το 2019 (1-2-3 Φεβρουαρίου 2019, Δέλτα Νέστου – Ξάνθη – Κομοτηνή – Βιστωνίδα–Πορτο Λάγος – Θρακικές λίμνες – Κεραμωτή Καβάλαςαφορά σε μια νέα εμπειρία στη Θράκη και με μεγάλη χαρά σας καλούμε να συμμετέχετε: Θα περπατήσουμε  στο παραποτάμιο δάσος του Κοτζά Ορμάν στο Δέλτα του Νέστου, θα γνωρίσουμε τα πουλιά στη λίμνη Βιστωνίδα, στο Πόρτο Λάγος και σε έξι ακόμη θρακικές λίμνες ανατολικότερα, τις οποίες δεν είναι εύκολο να επισκεφθεί κανείς από  μόνος του. Θα γνωρίσουμε επίσης την πολυπολιτισμική Κομοτηνή και το παζάρι της αλλά και την παλιά πόλη της Ξάνθης, ενώ θα κλείσουμε την εκδρομή σε ψαροταβέρνα στην Κεραμωτή της Καβάλας με φωτογραφήσεις ερωδιών στο λιμάνι.

Η εκδρομή απευθύνεται στα μέλη, τους εθελοντές και τους υποστηρικτές της ΑΝΙΜΑ και είναι αναγκαία η συμπλήρωση της προκαταρκτικής Δήλωσης Συμμετοχής ΕΔΩ για να σας στείλουμε συμπληρωματικές πληροφορίες και κόστη.

Η αναχώρηση του λεωφορείου θα γίνει από τη Θεσσαλονίκη το πρωί της Παρασκευής 1 Φεβρουαρίου και θα εξυπηρετήσει τόσο τους Θεσσαλονικείς, όσο και όσους ταξιδέψουν από Αθήνα με βραδινό τρένο ή με πρωινό αεροπλάνο. Η διαμονή (δύο διανυκτερεύσεις) θα γίνει σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Κομοτηνής, πολύ κοντά σε όλα τα αξιοθέατα της πόλης. Η εκδρομή θα συνοδευτεί από απελευθέρωση πουλιών και Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών για τραυματισμένα ζώα και πουλιά. Μαζί μας θα έχουμε και τρεις έμπειρους παρατηρητές πουλιών, οι οποίοι θα μας βοηθούν στην αναγνώριση, θα μας υποστηρίζουν σε όλες τις φάσεις της εκδρομής και θα απαντούν σε όλες μας τις ερωτήσεις για τα πουλιά και τα οικοσυστήματα της περιοχής.

Την πρώτη μέρα, 1 Φεβρουαρίου, θα περπατήσουμε στο Κοτζά Ορμάν στην ανατολική πλευρά του Δέλτα Νέστου, όπου μπορούμε να παρατηρήσουμε δρυοκολάπτες (Βαλκανικό Δρυοκολάπτη, Μαύρο, Σταχτή, Πράσινο, Μεσαίο και Νανοδρυοκολάπτη), Φάσσες και  πιθανώς Φασιανό. Στη Βιστωνίδα – Πόρτο Λάγος ενδέχεται να παρατηρήσουμε είδη όπως Κεφαλούδια, Θαλασσοπρίστες, Νανοπρίστες, Αργυροπελεκάνους, Χειμωνογλάρονα και παρυδάτια, τα οποία προτιμούν να ξεχειμωνιάσουν εδώ αντί στο Δέλτα του Έβρου. Το περπάτημα στην παραλία – φυκιώνα του Πόρτο Λάγος δεν αποκαλύπτει μόνο την ατέλειωτη φυσική ομορφιά του χώρου αλλά και τα πολλά είδη πουλιών που θα ανακαλύψουμε να τρέφονται στα ρηχά.

Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων  και το πρωί θα είναι αφιερωμένο στις θρακικές λίμνες ανατολικά του Πόρτο Λάγος. Οι έξι αυτές λίμνες αποτελούν έναν μικρό ορνιθολογικό παράδεισο αυτή την εποχή: Η Ισμαρίδα (ή λίμνη Μητρικού), η Πτελέα και το γειτονικό Έλος, οι λιμνοθάλασσες Αλυκή στην παραλία Μέσης και Καρατζά στην Αρωγή καθώς και η Ξηρολίμνη στο Φανάρι μαζί με το Πόρτο Λάγος και τη Βιστωνίδα αποτελούν ένα ενιαίο συνεχόμενο σύστημα υγροτόπων με ήπιο χειμώνα, που επιτρέπει σε χιλιάδες πουλιά να ξεχειμωνιάζουν. Σε αυτές τις λίμνες θα κάνουμε και απελευθερώσεις παρουσία τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Ανάλογα με τα σημεία που είναι περισσότερο προσπελάσιμα, θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε Βουβόκυκνους, Αργυροπελεκάνους, Λαγγόνες και Βουτηχτάρια (Νανοβουτηχτάρια, Σκουφοβουτηχτάρια, Μαυροβουτηχτάρια) και τα περισσότερα είδη πάπιας: Βουκεφάλες, Μαυροκέφαλες, Καπακλήδες, Γκισάρια, Κιρκίρια, Πρασινοκέφαλες, Ψαλίδες, Σφυριχτάρια. Σε ρηχές περιοχές προς τη θάλασσα  ενδέχεται να παρατηρήσουμε Λαμπροβούτια, Κοκκινοσκαλίδρες και άλλα παρυδάτια. Αυτή την εποχή παρατηρούμε ταυτόχρονα Στικταετό και Θαλασσαετό και άλλα αρπακτικά όπως Πετρίτη και Νανογέρακο.

Το Σεμινάριο για τραυματισμένα ζώα και πουλιά θα γίνει το απόγευμα στο Μουσείο Πανδρόσου Φυσικής Ιστορίας στο γειτονικό χωριό Πάνδροσο, όπου και θα δειπνήσουμε.

Την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, εκτός από την επίσκεψη στο μοναδικό στην Ευρώπη Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρομά με εκθέματα από Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, θα ολοκληρώσουμε τις θρακικές λίμνες και θα επισκεφτούμε την πανέμορφη παλιά πόλη της Ξάνθης. Στο γυρισμό θα μας περιμένει η Κεραμωτή στο φιλόξενο λιμανι της για ψαρομεζέ και φωτογραφίσεις…

Όσοι/όσες ενδιαφέρεστε να μοιραστούμε αυτή τη μοναδική εμπειρία, δείτε παρακαλούμε το αναλυτικότερο Πρόγραμμα Εκδρομής  και στείλτε μας τώρα τη Δήλωση Συμμετοχής

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με τον κ. Σπύρο Ψύχα, στο anima.wildlife@gmail.com και στο 6974 510976.

Περισσότερα στοιχεία και χάρτες για τις περιοχές που θα επισκεφθούμε δείτε στις αναρτήσεις:

Λίμνη Βιστωνίδα και Πόρτο Λάγος – Φορέας Διαχείρισης: http://www.fd-nestosvistonis.gr/

Κεντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – ΚΠΕ Βιστωνίδας: http://www.kpevistonidas.gr/

Πολύ χρήσιμο και το:    http://www.kpevistonidas.gr/τι-μπορεί-να-δει-ο-επισκέπτης/

Χάρτης για όλη την περιοχή: http://www.epamath.gr/index.php/οικοτουριστικός-χάρτης

Λίμνη Ισμαρίδα: http://www.visitgreece.gr/el/nature/lakes/ismarida_lake

Θρακικές λίμνες:   https://www.komotini.gr/tourism/oikotopoi-viotopoi-ygrotopoi

Μουσεία της Κομοτηνής: https://www.komotini.gr/tourism/moyseiaκαι:

Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής: https://www.dailymotion.com/video/x2cbp0a

Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρομά: www.romagr.gr

Παλιά πόλη της Ξάνθης: https://www.cityofxanthi.gr/episkeptes/axiotheata/2977-παλιά-πόλη

Κεραμωτή: https://www.xronometro.com/keramoti-nestos/