Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Δικτύωση των οργανώσεων περίθαλψης άγριας ζωής

acf header

Η ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής και ο ΑΡΧΕΛΩΝ – Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ξεκίνησαν την υλοποίηση ενός έργου με τίτλο «Δημιουργία Δικτύου Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

Το έργο αυτό, που χρηματοδοτείται από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), σκοπεύει να προωθήσει μια στενότερη και αποτελεσματικότερη συνεργασία ανάμεσα στις οργανώσεις και τους φορείς που ασχολούνται με την περίθαλψη των άγριων ζώων στην Ελλάδα. Με την ανάπτυξη της επικοινωνίας και της συνεργασίας μεταξύ των οργανώσεων αναμένεται να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως οι περιορισμένοι οικονομικοί πόροι, η περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις, η μειωμένη δυνατότητα διαχείρισης ανθρώπινων πόρων και κυρίως εθελοντών, και η επίλυση θεσμικών θεμάτων σχετικά με τα Κέντρα Περίθαλψης άγριων ζώων στην Ελλάδα.

Στην προσπάθεια αυτή συνεργάζονται ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, ο Οικολογικός Σύνδεσμος ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ, η Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης και η Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς. Μέσα από αυτό το έργο θα δημιουργηθεί ένα κανάλι επικοινωνίας ανάμεσα στις οργανώσεις και τους φορείς του δικτύου.

Την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022 από 13.00 έως 15.00 θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια εκδήλωση, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 144 και Εχελιδών. Σε αυτήν θα παρουσιαστούν οι στόχοι του έργου, ο ρόλος των κέντρων περίθαλψης, οι ανάγκες και τα προβλήματά τους, όπως και τα θέματα που θα συζητηθούν στις επόμενες συναντήσεις εργασίας.

Πρόγραμμα

Α’ Μέρος (13.00 – 13.25)

Καλωσόρισμα και παρουσίαση του έργου: Μαρία Γανωτή – ΑΝΙΜΑ, Ράνια Σπυροπούλου & Παναγιώτα Θεοδώρου- ΑΡΧΕΛΩΝ, Σοφοκλής Δανασσής – Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Β’ Μέρος (13.25 – 13.55)

  • Γιώργος Αμυράς, Υφ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας. “Τα σχέδια της πολιτείας για την οργάνωση και υποστήριξη του χώρου της περίθαλψης των άγριων ζώων στην Ελλάδα”. Φορέας Υλοποίησης: Εταίρος:
  • Νίκος Μπόκαρης, Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής, Γενική Διεύθυνση Δασών. “Η νομοθεσία για τα κέντρα περίθαλψης και ο εκσυγχρονισμός της μέσω της νέας ΚΥΑ”.
  • Αναστασία Κομνηνού, Καθηγήτρια στο Τμήμα Κτηνιατρικής, Κτηνιατρική Εξωτικών και Άγριων Ζώων, ΑΠΘ. “Ο ρόλος των κτηνιάτρων στη διαδικασία της περίθαλψης των άγριων ζώων”.

Γ’ Μέρος (13.55 – 14.40)

Παρουσιάσεις και σύντομες τοποθετήσεις από τις οργανώσεις περίθαλψης άγριων ζώων ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΛΚΥΟΝΗ, ΑΝΙΜΑ, ΑΡΙΩΝ, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ, MOm και τους συνεργαζόμενους φορείς Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, Οικολογικός Σύνδεσμος ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ, Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς.

Δ’ Μέρος (14.40 – 15.00)

Παρεμβάσεις από το κοινό και συζήτηση.

Λίγα λόγια για τις οργανώσεις που υλοποιούν το έργο

ANIMA

Η ΑΝΙΜΑ είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση με βασική δραστηριότητα την περίθαλψη και επανένταξη άγριων ζώων στο φυσικό περιβάλλον. Συστάθηκε το 2005 από ανθρώπους με μακρά εμπειρία στην περίθαλψη άγριων ζώων καθώς και από κτηνιάτρους, βιολόγους, δασολόγους και φίλους της φύσης. Καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει κρατικός φορέας για την περίθαλψη της άγριας ζωής, η ΑΝΙΜΑ μαζί με τις υπόλοιπες οργανώσεις περίθαλψης άγριων ζώων καλύπτει μια βασική ανάγκη για την προστασία και διατήρηση της άγριας ζωής στη χώρα. Κάθε χρόνο περιθάλπει και επανεντάσσει χιλιάδες άγρια ζώα (πουλιά, θηλαστικά, αμφίβια και ερπετά) μεταξύ των οποίων πολλά σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση. Εκατοντάδες πολίτες προσέρχονται κάθε μήνα στο Σταθμό Α’ Βοηθειών της ΑΝΙΜΑ φέρνοντας τραυματισμένα, άρρωστα ή ορφανά άγρια ζώα και άλλοι τόσοι επικοινωνούν τηλεφωνικά για να λάβουν οδηγίες και πληροφορίες. Μέσα στη διετία 2020-2021 η ΑΝΙΜΑ περιέθαλψε σχεδόν 15.000 ζώα. Επιπλέον, συμβάλλει στη διαμόρφωση περιβαλλοντικών πολιτικών, διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια, διατηρεί μεγάλο δίκτυο εθελοντών σε όλη τη χώρα, υποστηρίζει την έρευνα και διοργανώνει πλήθος εκδηλώσεων. Η απήχηση της οργάνωσης στην ελληνική κοινωνία μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες είναι ενήμεροι για το έργο της. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακολουθείται από περισσότερο από 90.000 άτομα, βραβεύτηκε το 2011 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το έργο της έχει παρουσιαστεί πολλές φορές από τον τύπο και την τηλεόραση.

ΑΡΧΕΛΩΝ

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ιδρύθηκε το 1983 και είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο με σκοπό την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους. Οι κύριες δράσεις του αφορούν συστηματική παρακολούθηση και έρευνα και δράσεις προστασίας για τα εμβληματικά αυτά είδη, διάσωση και περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών καθώς και ευαισθητοποίηση του κοινού. Φορέας Υλοποίησης: Εταίρος: Στο ειδικά διαμορφωμένο και εξοπλισμένο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής έχουν φθάσει μέχρι σήμερα, μέσω του Εθνικού Δικτύου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών, περισσότερες απόs 1.200 τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες. Περίπου το 57% από αυτές έχει ήδη επιστρέψει στη θάλασσα μετά από επιτυχή περίθαλψη χάρις στο προσωπικό και του πολυάριθμους εθελοντές που συμμετέχουν στις δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Το έργο “Δημιουργία Δικτύου Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα” υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, ΑΝΙΜΑ και εταίρο τον ΑΡΧΕΛΩΝ Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr

Φωτογραφίες Νίκος Μανίας

 

Best Choice for Creatives
This Pop-up Is Included in the Theme
Purchase Now