Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Επιστημονική δημοσίευση από το επιτελείο της ΑΝΙΜΑ

Τwo decades of wildlife rehabilitation in Greece: Major threats, admission trends and treatment outcomes from a prominent rehabilitation centre.

Η περίθαλψη άγριας ζωής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αποτελεί όχι μόνο μία απαιτητική εργασία, αλλά, ένα πάθος, ένα στόχο ζωής, μία βασική συνεισφορά στην διατήρηση της άγριας ζωής, στην προστασία του φυσικού κεφαλαίου.

Με αυτή τη βασική αρχή, όλοι οι συνεργάτες του Κέντρου Περίθαλψης και Επανένταξης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, με επαγγελματισμό, ακεραιότητα, αφοσίωση και αγάπη για την άγρια ζωή και για το έργο που υλοποιούν κάθε μέρα, εργαζόμαστε αδιάκοπα από το 2004.

Χιλιάδες άγρια ζώα εισέρχονται κάθε χρόνο στα γραφεία της ΑΝΙΜΑ, θηλαστικά, πτηνά, ερπετά, αμφίβια, από όλη την ελληνική επικράτεια. Για 2 δεκαετίες τώρα, ή ΑΝΙΜΑ έχει δημιουργήσει ένα σαφές και αυστηρό πρωτόκολλο καταγραφής όλων των εισερχόμενων περιστατικών, τις αιτίες εισαγωγής, την εφαρμογή θεραπείας, το αποτέλεσμα, την επανένταξη αυτών των ζώων.

Μέσα από 2 δεκαετίες άοκνης και σκληρή καθημερινής δουλειά, δημιουργήθηκε ένας τεράστιος όγκος δεδομένων και πληροφορίας, που μπορεί να δώσει και να μεταλαμπαδεύσει πολύ πλούσια πληροφορία για τις βασικότερες απειλές της άγριας ζωής στη χώρα που οδηγούν τα ζώα στην εισαγωγή στο κέντρο περίθαλψης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτά, τα είδη χειρισμού και την έκβαση των παρεμβάσεων των ειδικών της ΑΝΙΜΑ κατά περίπτωση και αιτία εισαγωγής.

Τα αποτελέσματα δύο δεκαετιών καθημερινής σκληρής εργασίας, δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο αναγνωρισμένο επιστημονικό περιοδικό διατήρησης της άγριας φύσης “Journa of Nature Conservation”, με τίτλο «Two decades of wildlife rehabilitation in Greece: Major threats, admission trends and treatment outcomes from a prominent rehabilitation centre». Οι συγγραφείς αυτής της ιδιαίτερα σημαντικής εργασίας για την άγρια ζωή της χώρας μας, είναι με σειρά αναφοράς οι Αλέξανδρος Βεζυράκης, Βασίλειος Μποντζώρλος, Γεώργιος Ράλλης και Μαρία Γανωτή.

Τα αποτελέσματα, ρίχνουν για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα μία πολύ βαθιά επιστημονική ματιά τόσο στις αιτίες εισαγωγής ειδών άγριας ζωής στο κέντρο περίθαλψης, όσο και στο βαθμό ανάρρωσης και τη δυνατότητα επανένταξης της άγριας ζωής στη φύση η οποία επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό και από την αιτία εισαγωγής των ατόμων. Αναδεικνύονται οι μεγάλοι κίνδυνοι π.χ. της ηλεκτροπληξίας, των συγκρούσεων πτηνών με τζαμαρίες, η επικίνδυνη επίδρασης της θήρευσης των αδέσποτων γατών στην άγρια ζωή, αλλά, και οι μόνιμοι και συνεχείς για σχεδόν 20 συναπτά έτη πυροβολισμοί ατόμων άγριας ζωής τα οποία είτε δεν βρίσκονται στον κατάλογο θηρευσίμων ειδών και αντίθετα είναι αυστηρά προστατευόμενα, ή, παρόλο που βρίσκονται στον κατάλογο θηρευσίμων ειδών πυροβολούνται εκτός κυνηγετικής περιόδου.

Η οργάνωσή μας, συνεχίζει με πίστη και δύναμη το έργο της, και θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη επιστημονική δημοσίευση αναδεικνύει τόσο την ποιότητα του έργου της ΑΝΙΜΑ, όσο, και γενικότερες ανάγκες διαχείρισης της άγριας ζωής στην Ελλάδα.

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να βρεί τη δημοσίευση ελεύθερα για μικρό ακόμη χρονική διάστημα στον κάτωθι σύνδεσμο.

 

Best Choice for Creatives
This Pop-up Is Included in the Theme
Purchase Now